Så mycket ska en författare tjäna per bok

By axel Förlagsavtal Inga kommentarer till Så mycket ska en författare tjäna per bok

Hur mycket ska en författare tjäna per bok egentligen? Det vill säga, vilken royalty ska författaren få för varje sålt exemplar? Det beror förstås på hur ens förlagsavtal ser ut. Men enligt Författarförbundet finns det en branschpraxis för de olika formaten.

Så här mycket bör en författare tjäna per bok enligt Författarförbundet:

Normalutgåva 28-30%
POD 17%
Kartonnage/storpocket 17%
Lågprisutgåvan 15-17 %
Pocket 18-24%
E-bok 25-30 %
Ljudbok 17%

Förlagen betalar ut royalty brutto och det är alltså du som författare som står för sociala avgifter m.m.

F-pris, återförsäljare och deras rabatter

Royaltyn beräknas på det f-pris (försäljningspris/förlagspris exkl. moms) som förlaget säljer böcker till sina återförsäljare för. Om t.ex. Bokus eller Adlibris köper en bok för 100 kr, ska royaltyn alltså enligt Författarförbundet vara någonstans mellan 28-30 kr.

Viktigt att ha i åtanke är att många av de stora återförsäljarna förväntar sig/köper in böcker till rabatterade priser som kan röra sig kring 20% på f-priset. Så förvänta dig att royaltyavräkningen kommer baseras på ett rabatterat f-pris.

Förskott/garantihonorar

Det förskott som en författare (utan återbetalningsskyldighet) får kallas för garantihonorar. Den summan bör uppgå till hälften av den beräknade royaltyn (innan eventuella rabatter) på första upplagan. När redovisningen av försäljningen och royaltyn sedan kommer, räknas garantihonoraret av.

Författarförbundets ramavtal

Författarförbundet har ramavtal/samarbetsavtal med vissa förlag (se nedan). Det betyder att förlagens grundvillkor och miniminivåer för ersättning rekommenderas av Författarförbundet. Så om du får ett avtalsförslag får dessa ska du kunna känna dig trygg.

Men kom ihåg att du, även om du inte är medlem i förbundet (och alltså är debutant) har möjlighet att kontakta deras juridiska avdelning (juridik@forfattarforbundet.se eller 08-545 132 00) för rådgivning på avtalsförslag du får.

De här förlagen har ramavtal med Författarförbundet:

  • Bokförlaget Atlas
  • Bonniersförlagen
  • Natur & Kultur
  • Norstedts förlagsgrupp (inkl. Rabén & Sjögren)
  • Ordfront förlag

Kom också ihåg att det inte bara är ersättningsnivåer som är viktiga. Avtalets längd är en annan viktig fråga, där branschpraxis är max 5-7 år från avtalets undertecknande.

Axel

  • Share:

Leave a comment