Därför gav jag bort ”Vardagsjuridik för unga” som gratis e-bok

By axel Vardagsjuridik för unga Inga kommentarer till Därför gav jag bort ”Vardagsjuridik för unga” som gratis e-bok

Hur tjänar man pengar på e-böcker? Jag vet faktiskt inte. Men jag vet att beslutet att ge bort Vardagsjuridik för unga som gratis e-bok var det bästa jag kunde göra.

Även om det var läskigt att – efter tre års jobb med att skriva, faktagranska och formge e-boken – ge bort den gratis, visade det sig vara helt rätt beslut.

Först tänkte jag att det vore rimligt om jag på något sätt tog betalt för e-boken. Det hade ju ändå tagit rätt lång tid att skriva den och jag visste att informationen var av stort värde för många.

Men efter att ha läst och blivit inspirerad av den här, den här, den här och den här boken bestämde jag mig för att gratis var bäst för mig.

Mina fyra anledningar

  • Eftersom jag inte hade ett förlag när jag började eller avslutade skrivandet, och kände att informationen var för viktig för att inte sprida, började jag med att göra det jag hade kontroll över: en fint formgiven och bearbetad e-bok i PDF-format. Jag kände att jag inte hade tid eller lust att överlåta åt ett förlag att bestämma om boken var lämplig att ge ut eller inte.
  • Digitala produkter (som en e-bok i PDF-format) har en reproduktionskostnad på i princip 0 kr. Det vill säga, det spelar ingen roll hur många som laddar ner boken, kostnaden är i princip 0 kr. Det var alltså svårt att motivera ett pris på boken.
  • Få personer betalar villigt för en PDF – framförallt om avsändaren är okänd.
  • Pris och värde är olika saker. Vissa vill betala för en PDF, men kanske olika mycket.

Min slutsats blev att det inte skulle fungera att sätta ett pris på e-boken. Det var en produkt som är svår att ta betalt för och dessutom hade jag ingen läsare sedan tidigare som kände mig eller visste att boken fanns tillgänglig.

Utmaningen var alltså inte att komma på hur jag skulle ta betalt för e-boken. Utmaningen var att ge bort den till så många som möjligt och då behövde tröskeln för att ladda ner e-boken vara så låg som möjligt.

Resultatet blev en fint formgiven e-bok som var gratis att ladda ner, men med möjlighet att betala valfritt belopp för att stötta en arabisk översättning.

Resultatet av gratis

  • Länken till boken spreds på Facebook, boken fick utrymme i morgonteve, radio och ett och annat tidningsklipp blev det också.
  • Förutom privata stöd på mellan 20-500 kr (= bekräftelse på att värdet av något skiljer sig från person till person) fick jag kontakt med advokatbyrån Linklaters som klev in med ett avgörande stöd. Det gjorde att den arabiska e-boken kunde färdigställas. Tack Linklaters!
  • E-boken laddades ner av runt 1300 personer. (Samma för den arabiska.)

Så om jag inte hade bestämt mig för att ge bort boken gratis hade den stannat på min dator och ingen annan hade fått se vad jag gjort. I kontakten med förlaget hade jag inte heller kunnat visa upp en i princip färdig bok som bevisligen hade en efterfrågan. Men genom att våga ge bort ett för mig stort arbete gratis kom möjligheten till mig att också få göra den i fysiskt format och nå ut till ännu fler människor.

Jag är väldigt tacksam för alla som laddade ner den första versionen och som i och med det ”bevisade” att det fanns/finns en efterfrågan på den här typen av kunskap! Jag är också mycket tacksam för alla som köpt den fysiska boken. Tack till er!

Axel

PS: Den första PDF-versionen av boken finns inte kvar att ladda ner gratis, men EPUB-versionen finns gratis hos flera bibliotek!

  • Share:

Leave a comment